marți, 29 aprilie 2008

mass-mediatice

Apărut nr. 4 al revistei „Stare de Urgenţă” . Văd că sunt şi ceva schimbări grafice: fonul negru al copertelor a fost înlocuit cu un roz - magenta digerabil.

Numărul a ieşit bunicel. Chiar bun. Diferenţa o fac câteva tablete semnate de Iulian Ciocan, un „sondaj” critic al poeziei tinere din Moldova (D. Crudu) şi două articolaşe semnate de Michael Wiersing Sudau (despre eu+my wife nu mă pronunţ).

Unul dintre articolele lui Sudau, „Republica Moldova şi libertatea presei” (p.5) ar face onoare oricărui ziar serios din România (dacă, unele generalizări erau susţinute de cifre, indici, citate sau citări, bucata publicistică era bună chiar pentru un „Le Monde” sau „Der Spiegel”).

Subiectul e vechi de când lumea (moldavă): libertatea presei moldoveneşti, cum (şi cu ce) se mănâncă ea, cum (şi cui) stă în gât…

Reţetele, însă, sunt inedite şi îndrăzneţe:

1) ar fi important pentru libertatea presei din Moldova dacă ar începe să fuzioneze şi ziarele, în loc să se aducă pe piaţă – după cum se întâmplă iarăşi şi iarăşi – publicaţii noi cu tiraj extrem de mic.

2) două (sau maxim trei) ziare importante cu un tiraj mare ar fi silite şi în Moldova în mod automat să supună, în favoarea pluralismului de opinie, unele preferinţe.

Aproape cred şi eu că un kolhoz mediatic Jurnal de Chişinău + Timpul de dimineaţă sau Jurnal de Chişinău + Ziarul de Gardă ar fi un actor mult mai important decât oricare dintre aceste ziare luat în parte. Efectele de compunere (interferenţă) ar amplifica probabil credibilitatea Leviatanului mediatic… Credeţi că sunt posibile asemenea scenarii?

5 comentarii:

Anonim spunea...

apropo de ziare multe si mici... un expert strain in domeniul mass-media vorbea de avantajul multitudinii de publicatii din Moldova astfel - daca cel putin 10 publicatii si agentii de presa dau aceeasi stire (evident nu preluata din una si aceeasi sursa) inseamna ca trebuie sa fie adevarata...

Vitalie Sprinceana spunea...

de fapt, majoritatea ziarelor moldovenesti se fac din, in contul si pentru pagina politica. restul e umplutura...
adica material prelucrat... de la agentii sau de pe net...
o eventuala fuziune ar pune probleme doar pentru departamentul politic (de multe ori incapabil sa dialogheze corect, calm si cu argumente), restul subdiviziunilor ziarelor nici n-ar resimti chestia asta...

vladimir b. spunea...

sunt adeptul publicatiilor multe in RM, caci asa mai cetesc gasculitele, mafiile, coteriile,grupurile, partidele. Daca ar fuziona mai multe - lectura ar inceta! N-ar fi interesant, vorba lui Gh.Parlea:))))

Anonim spunea...

vroiam sa zic si eu asta, in Moldova, Republica Moldova se citeste foarte putin, rar vezi prin transportul public pe cineva citind (cu exceptia catorva bosorogi citind "Comunistul" sau "Komsomolka"), spre deosebire de Ro, unde mai toata lumea citeste, in metrou indeosebi. Era si o emisiune la TVR a lui Ioan T. Morar "Lumea citeste" pacat ca au scos-o din grila... cum ziceam, lumea citeste, are o opinie, dar lucrul cel mai impresionant si care m-a uimit si m-a facut sa ma simt mica cu toate diplomele mele universitare e cultura generala din Ro, cunosc suficienti tipi/tipe fara facultate, doar cu liceul care cunosc foarte multe lucruri din domenii dintre cele mai diverse si nu ai putea spune despre ei ca ar fi foarte cititi - informatia circula altfel, si nu prea stiu cui i se poate atribui meritul - sistemului de invatamant? multitudinii de mijloace de informare in masa? interesului general spre cunoastere?

Vitalie Sprinceana spunea...

din contra, cred, ca numarul mare de tidule-ziare-ziarute favorizeaza ne-cititul, ne-lectura lor... "pentru ca toate scriu aiurea, neserios si prost despre acelasi subiect, de ce le-as mai citi?" - e o intrebare pe care am auzit-o de la multi oameni, unii dintre ei deloc prosti...

oxana, am avut si eu aceeasi impresie, doar ca... a se face distinctie mediu rural/mediu urban...taranii de pretutindeni nu prea citesc carti, in schimb "citesc" alte lucruri: ogoare, natura, etc
apoi, sistemul scolar sovietic preuniversitar era unul generalist: elevul trebuia sa stie despre toate cate ceva si despre nimic in special, de unde impresia ca tipi fara facultate stiu de Kant, Newton si Arhimede. din pacate e o iluzie...pentru ca majoritatea indivizilor fara universitate (altminteri culti) nu cunosc decat vulgata si ceva nume de doctrine, idei..un fel de spoiala..sunt si exceptii, mari exceptii, dar doar exceptii...
alta problema e degradarea constanta si absoluta a lecturii (carti, ziare, reviste) care se inregistreaza de la destramarea URSS... chestia asta ar putea fi privita dublu: pe de o parte, disparitia sistemului inseamna in sfarsit o concurenta loiala, fara tiraje umflate de partid, pe de alta parte, reducerea bunastarii economice a prabusit intreg sistemul de difuzare de carte si o parte din sistemul mass-media...