sâmbătă, 12 aprilie 2008

gara

eu ştiam că funcţionarii fac SERVICII... în varianta moldovenească este exact invers: funcţionarii sînt plătiţi pentru DESERVICII... sau poate e un act involuntar de sinceritate.
inscripţie la Gara Feroviară din Chişinău...

15 comentarii:

Anonim spunea...

Am impresia ca se cam exagereaza cu limba romana la moldoveni... romanii fac misto de felul in care ne exprimam, ne balbaim, ne scobim dupa neologisme, scapam litere sau spatii intre cuvinte sau de sensurile pe care le dam unor cuvinte (hilare de altfel pentru vorbitorii scoliti de limba romana)... doar un exemplu - o domnisoara basarabeanca declara ca abia asteapta sa ne "impreunam" cu fratii romani - sa vezi bascalie copioasa pe seama acestui "impreunat" in Catavencu - altfel si in Romania poti intalni astfel de gafe cu duiumul. E de bun ton sa razi de cei mai prosti decat tine, nu-i asa?

vladimir b. spunea...

Nu, nu-i așa!

Aici e chiar o greșeala flagrantă, care schimbă sensul unei informații publice, într-un loc public! Iar Vitalie care stă la Chișinău are acest drept - să semnaleze o prostie.

Vitalie Sprinceana spunea...

oxana, trebuie sa plang de umilinta patriotica la coltul garii doar pentru a fi corect politic ideologic si social?
m-a deranjat o prostie, platita din bani publici, intr-un loc public...
la gara sunt destule...si aiurea.
restul e tacere

Ion Grosu spunea...

Oxana:

1 - se exagereaza cu limba romana la moldoveni - se exagereaza in greseli si calchieri. Nu prea vad emisiuni dedicate corectitudinii limbii romane, nici presa scrisa nu exceleaza in analize lingvistice ale discursurilor publice - CHIAR NU CRED CA SE EXAGEREAZA. De la emisiunile lui Pruteanu la TVR nimeni nu face critica romanei la marele canale TV. Se poate vorbi 3 ore despre pasarica lui Britney Spears sau despre curele de slabire, dar despre limba si greseli de limba nu prea.

2 - romanii ne iau peste picior, fac misto tiganii.

3 - priveste carcotasii sa vezi cum sunt ironizati si romanii de romani, asa ca nu consider basarabenii o exceptie. La urma urmei nu poti nega ca bastinasii din RM au ceva deficiente de exprimare in limba materna. E si normal dupa atat ajutor dat de purtatorii graiului "velikii i mogucii".

4 - Nu stiu daca e de bun ton sa razi de cei mai prosti ca tine, dar e necesar - cel putin asta functioneaza pentru asa numitul prost - il motiveaza sa evite greseala.

Anonim spunea...

Vitalie, nu m-am referit la postarea ta in particular, ci la "sa mai radem de moldoveni" in general si pe de alta parte, ca ai semnalat greseala, se autosesizeaza maine administratia garii si schimba placuta?
Obisnuiam sa colectionez si eu perle de acest gen, in marea lor majoritate doar triste, ar fi insa un act de malitiozitate din partea-mi daca le-as da in fapt ... doar cateva - se distra sotul pe seama exprimarii unui doctor in stiinte de pe la noi care ii tot dadea cu "umedificarea" si "umedificatorul", sau de "culinariile" noastre... sau alta foarte tare dintr-o institutie de invatamant cica superior - "fotografia si semnatura titularului diplomei sunt inevitabile" si cum ziceam - acte gratuite de malitiozitate - poate cu exceptia concluziei lui Klaus ca am avea nevoie de niste emisiuni de limba romana.
Si Vladimir, marea majoritate de moldoveni nu cunosc cuvantul deserviciu, prin urmare il vor intelege corect cu sensul "de serviciu".

Anonim spunea...

... si ma mai distreaza cum pronunta unii moldoveni "lengerie" si "leger" (se complica cu legeritatatea moldovenii care tin sa simuleze accentul romaneasc), pe de alta pare si eu pronuntam "lengerie" si pana acum un an ma puteam bate cu caramida in piept ca forma corecta e "a se vaicara" si nu "a se vaicari" si pentru ca am aflat, m-au corectat altii, mi-au atras atentia si am verificat in dictionare si prin urmare m-am "desteptat" am dreptul moral de a corecta oare pe altii?
Si Klaus, am o veste proasta pentru tine, romanii sunt mishtocari de felul lor si le place sa faca tot felul de mishtocareli, shtouri si mishtouri, dovada fiind multitudinea de cuvinte derivate din mistoul tiganesc.

Vitalie Sprinceana spunea...

oxana, poate ca administratia se autosesizeaza, daca are simtul umorului si al ridicolului...
nu fac parte din tagma tiranilor DEx-ului, sustin o libertate/naturalete/spontaneitate chiar neaositate in comunicarea cotidinana, sunt pentru inovatii stilistice, semantice etc...dar toate astea in zona permisa pentru asta: cea a relatiilor personale, a intalnirilor informale, arta, cultura, muzica s.a.m.d.
dar sunt categoric pentru claritatea spatiului public, nu pentru ca m-ar durea dex-ul in cot, ci pentru ca semnul public public trebuie sa fie clar, univoc si lipsit de ambiguitate.
sustin lecturile artistice ale semnelor de circulatie, critica estetica a semaforului, dar militez impotriva ambiguitatii lor, nu vreau ca un semafor sa aiba 6 nuante de rosu si 5 de verde, pentru ca e viata oamenilor in pericol...
de asta am si taxat prostia aia...
inca ceva, nu obinsuiesc sa ascund prostia sub pres doar pentru ca e nationala si locala...

vladimir b. spunea...

Ma mira ce spui, Oxana, ca cica moldoveni oricum nu stiu sensul cuvantului deserviciu! Si ce daca? Sa-l afle...nu trebuie sa cocoloșim prostia sau aroganța - ci trebuie să o taxăm. Asta e clar. Iar că românii sunt miștocari, apoi asta nu li se trage NUMAI de la țigani. Spiritul ludic românii l-au avut mult înainte ca sî se producă această nefastă "contaminare" cu argoul piperniciților confrați, fii sigură de asta! E suficient să cetești scrierile satirico-pamfletare ale unui Orășanu, cu ale sale SATIRE, DICTIONAR POLITIC
SI ALTE MARAFETURI DE BUCURESTI, sau chiar scrierile lui Caragiale, ca sa vezi ca românii glumeau copiso cam demultișor, cu gust, cu larghețe...nu trebuie să se considere nimeni victimă sau ținta deriziunii...
Academia Cațavencu e un caz patologic!

Vitalie Sprinceana spunea...

eu cred ca trebuie sa invatam a ride..inclusiv de noi insine...

Anonim spunea...

Vladimir, nu stiu daca ai avut ocazia sa urmaresti acele interviuri- reportaje cu oameni "prosti da' multi" despre cat ii tine menopauza la fabrica si ce fac in timpul ei si care e nivelul erectiei in Romania - acu am dat cautare pe youtube si e vorba de Mitica si Viorel Gaita - ok, cum califici faptele acestora? si apropo ce facem cu polutia din Bucuresti, apud Dolanescu... avem suficiente motive de ras, intebarea e cum o facem?

Anonim spunea...

cea mai transnet e aia cu barbatii scrupulosi...

vladimir b. spunea...

Am deviat discuția!!!

Emiunea lui Gaiță a fost la începuturile TV-ului comercial, și atunci orice era motiv de ironie, fără a fi vorbe de ceva programatic...

Dar ce, Dolănescu e cel mai repobabil fenomen pseudo-muzical? Eu n-aș afirma asta. Aș susține, că dimpotrivă:-))

Anonim spunea...

nu mi se pare ca am deviat prea tare discutia, era un exemplu elocvent de ras rautacios la adresa prostiei umane fata de care instituim toleranta zero sau o privim cu o oarecare condescendenta (intelegere). Eu inclin spre cea de-a doua.
Poate taxa prostia si ignoranta in materie de limba doar un expert de necontestat ("sa arunce cu piatra doar cel fara de prihana"). Exemplul dat imi mai servea argumentatiei ca lucrurile pot sta mult mai grav decat o placuta amarata gen "ochilari" sau "viceu". Recunosc, discutia a pornit de la altceva... si mi-am zis sa nu mai postez pe blogul acesta...

Vitalie Sprinceana spunea...

oxana, e un malentendu aici. motivatia acestui post nu a fost de a produce un act de triumf asupra prostiei univerale (prostia isi are cauzele ei, si ma gandesc ca prostia privata e chiar o chestie privata si uneori e chiar de prost gust s-o iei la mishto)...
prostia publica insa, aia cu acte si cu potential de coercitie trebuie taxata ca atare, pentru ca e un parazit public...


p.s. mi-ar parea rau sa nu mai scrii pe blogul meu.

Anonim spunea...

de ce nu:)